De Albatros, de boot waarmee ontelbare Noordwijkers en toeristen een tochtje hebben gemaakt, gaat weer varen. Met dank aan Arjan van der Niet en Paul Lenten, die de sloep hebben gekocht. Arjan gaat de rol van schipper op zich nemen. Hij vertelt wat daar zo mooi aan is en waarom hij het belangrijk vindt dat de beroemde boot behouden blijft.
De naam Albatros was onlosmakelijk verbonden met die van Jo van der Lippe, die vanaf 1964 ruim 55 jaar lang rondvaarten verzorgde voor de Noordwijkse kust. Eerder dit jaar blikten we samen met Jo en zijn vrouw Anja terug op die periode. De eerste kennismaking met Arjan van der Niet, een paar maanden na dat gesprek, lijkt wel een déja vû: de gelijkenis met zijn voorganger is verbluffend. Rijzige gestalte, gebruind gezicht, witte haren, klein baardje; alleen de witte pet ontbreekt nog. “Dat heb ik vaker gehoord”, glimlacht hij. “Maar ik ben niet Jo van der Lippe, ik ben Arjan van der Niet.”
De voormalige politieman wil vooral vooruitkijken, zegt hij op het terras van zijn woning in Noordwijk aan Zee. Al ontkomt hij niet aan een terugblik - om uit te leggen hoe en waarom hij eigenaar is geworden van de iconische motorsloep. “De boot stond al een tijd te koop, toen aannemer Paul Lenten, een vriend van me, belde: heb jij het nummer van Jo? Hij ging in gesprek met Jo en Anja, maar ze kwamen er niet uit. In de tussentijd ben ik ook gaan praten. We kwamen erachter dat de families Van der Lippe en Van der Niet elkaar kenden en veel overeenkomsten hadden. Zo was mijn opa visser en hield, net als ik, van de zee. Zelf heb ik jarenlang onder meer bij de strandpolitie in Katwijk gewerkt.
Eind 2022 belde Paul: we kunnen de boot kopen. Toen begon ik te filosoferen: ik ben bijna 65, mijn pensioen komt eraan, hoe mooi zou het zijn als… Zo gezegd zo gedaan. Vervolgens ging het erom een nieuwe vergunning te krijgen, maar dat viel nog niet mee. In 2022 heeft de gemeente een beleidsnota opgesteld waarin stond dat ze het gemotoriseerde verkeer op het water zoveel mogelijk wilde beperken. Daarnaast kregen we te maken met strenge Europese regelgeving.”
Hij gebruikte social media om zijn plannen onder de aandacht te brengen en dat hielp. Lang verhaal kort: na een motie van de lokale partij PUUR (die met een ruime meerderheid werd aangenomen) plus een emotioneel betoog van de schipper in de gemeenteraad, kwam er vaart in. Eind april kreeg hij de gewenste vergunning. Met dank aan het Noordwijkse bestuur die positief en oplossingsgericht naar mogelijkheden hebben gezocht.
Ondertussen hebben Paul en Arjan, met hulp van enkele vrijwilligers, de Albatros grondig opgeknapt. De van origine Deense sloep, in Katwijk gebouwd in de jaren vijftig van de vorige eeuw en gemaakt van teakhout, heeft een grote historische en nostalgische waarde. Hij maakt deel uit van een serie van dertien reddingsboten uit de zogenaamde “Eierlandklasse”. Het ongeveer negen meter lange vaartuig ligt momenteel in een bedrijfshal van Paul Lenten in Noordwijkerhout, te wachten tot hij het water op kan. Een week na het interview met Leef! staat een testvaart gepland.
De schipper laat een foto zien van het schip, op strand geparkeerd achter de plaatselijke Hengelsportvereniging HSV. “Hier hoop ik straks te starten, mits het Hoogheemraadschap (de verantwoordelijke instantie) die plek gedoogt maar dat is nog lang niet zeker. Anders moet ik op zoek naar een andere standplaats. Ik wil in ieder geval voor de zomer de eerste tochtjes maken.”
Samen met Lenten heeft hij de Stichting behoud Albatros opgericht. “We hebben een niet-commerciële doelstelling, het belangrijkste is dat de boot behouden blijft. Binnenkort gaat onze website live. Een rondvaart kost 12 tot 15 euro voor volwassenen, kinderen betalen de helft. Het geld gaat naar de stichting; wie betaalt, is meteen eenmalig donateur. Daarnaast ben ik ook nog op zoek naar een aantal vaste donateurs die het behoud van dit cultureel erfgoed een warm hart toedragen. Wie meer informatie wil, kan een mailtje sturen naar info@albatrosnoordwijk.nl of bellen met 06-38749816.”
Hoe vaak gaat hij straks het water op? “Dat hangt af van het weer. Ik vaar alleen als er geen wind staat of bij aflandige wind. Een tochtje langs de kust (richting Langeveld of Katwijk) duurt ongeveer drie kwartier. Er kunnen maximaal twaalf mensen mee.” Zijn ogen glimmen. “Ik vind het mooi om op zee te varen, met zo’n aparte boot. Weet je, ik had er eigenlijk nooit over nagedacht tot dit op mijn pad kwam. Als ik dan foto’s van vroeger zie van mijn opa en mij, in een oude roeiboot, is het net of de geschiedenis zich herhaalt.”